Пътуване през свещените земи на траките - светилища Перперикон, Татул и острова на аргонавтите Самотраки

цени от
450.00 лв.
Дестинация
България

ЕКСКУРЗИЯ
ПЪТУВАНЕ ИЗ СВЕЩЕНИТЕ ЗЕМИ НА ТРАКИТЕ - СВЕТИЛИЩА ПЕРПЕРИКОН, ТАТУЛ и острова на "Аргонавтите и златното руно" -  САМОТРАКИ

 

 


ПРОГРАМА:
 

ДЕН 1: СОФИЯ - ПЕРПЕРИКОН - ТАТУЛ - КЪРДЖАЛИ

Днес отпътуваме от София за едно от най-известните и значими мегалитни светилища по нашите земи Перперек, датиращо от VI–V хилядолетие пр. Хр. като свещен град на траките, тяхна столица и крепост. Според археолога Николай Овчаров светилището е било посветено на бог Дионис, посочвайки писмени източници на римския историк Светоний Транквил, „Дванадесетте цезари“ . В творбата си той описва предсказанието, дадено тук на бащата на Октавиан Август - първия римски император, че синът му ще бъде господар на целия свят. На това място е предречена и съдбата на Александър Македонски и завладяването на света от Египет до Индия. Днес тук могат да бъдат видени останките на древния град, „свещен път“ водещ към храм със сложно проектирано вътрешно пространство, трон, олтар, късноантична християнска църква, некропол и релефи с непроучен още произход, разказвани тайни и загадки от увлекателната ни екскурзоводка Теди.
Следва скално-култовия комплекс Татул, който представлява скален масив с връх с форма на пресечена пирамида. Той е впечатляващо запазен и изключителен сам по себе си - включва два саркофага, четириъгълно легло, триметров кладенец и множество изсичания в скалите, чиято цел все още не е известна. Най-разпространената хипотеза е, че мястото е било посветено на Орфей. Според професор Венедиков, който се уповава на антични извори, останките на Орфей трябвало да бъдат съхранени в урна и поставени върху скала, като така той щял да остане посредник между хората и боговете. Според професора на хълма е извършен погребален обред, много различен от традиционните за тази епоха погребвания в могили. Откритите култови предмети - от модели на съдове,  бронзови предмети, изображения на Бога-Слънце до глинени човешки идоли и украси, може да бъдат разгледани в Националниа Археологически музей в София. И прадължаваме с отпътуване към язовир Кърджали, където ще нощувате на брега на язовира в хотел Рока или подобен.


София- Пепрерикон: 272 км, 3 ч. и 12 мин
Перперикон- Татул: 46.5 км, 1 час
Татул- Кърджали: 28 км, 37 мин.

 

ДЕН 2: КЪРДЖАЛИ- АЛЕКСАНДРУПОЛИС- САМОТРАКИ

Закуска и деня  започва с отпътуване за Александруполис, където ще се разходите из забележителностите на града. Може да посетите Историческия музей, а също и Етнографския, ще видите фара, Католическата църква и красивата крайбрежната улица. Отпътуване от Александруполис за острова на аргонавтите и златното руно, Самотраки, възпян от Омир във вечното му произведение „Илиада“. Той е богат на минерални извори, водопади с прелестни гледки към планината, тракийски светилища и прекрасни плажове. Тук може да се насладите на великолепните сини води, релаксирайки на брега на морето, да опитате местните сирена и мед, да се гмуркате или да се впуснете в истинско приключение с преход до върха на планината. Пристигане с ферибот следобед и настаняване в Mariva Bungalows & Yoga Retreat Center или подобен. Свободно време за разходка и релакс. Нощувка.
Кърджали- Александруполис: 122 км, 1 ч. и 35 мин.
Александруполис- Самотраки с ферибот: 1 ч. и 50 мин.

 

ДЕН 3: САМОТРАКИ - ХОРА

След закуска ще се отправите на туристическа обиколка на острова, който в древността е бил населен от траките, а от там произлиза и името му в превод „ тракийски Самос“ или „висока Тракия“. За това и първата спирка от маршрута ще бъде свързана с посещение на древния тракийски град и светилище, а след това и на Археологическия музей, в който се съхраняват множество находки открити по време на разкопките. Тук е намерена и известната статуя на богинята Нике от Самотраки, която се съхранява в Лувъра, а други археологически открития са скални свещени олтари, Хиерон и Анакторон, които се използвали за посвещаване във висшата и ниската степен на мистериите, съкровищница, некропол, битови сгради, Олтарен двор и оброчища.
Следва свободно време за обяд, а по желание и възможност за продължение с екскурзия - посещение на град Хора, построен върху руините на средновековната крепост Гателузон. Атмосферата на селището е изключително въздействаща с тесните павирани улици и каменни къщи с керемидени покриви. Ще разгледате църквата „Успение Богородично“, в която се пазят мощите на петимата мъченици от Самотраки, площада Ефкас, Етнографския музей, руините на средновековен замък, малките кафенета, таверни и хлебопекарни. Връщане в хотела и нощувка.

 

ДЕН 4:  ПЛАНИНАТА САОС

Закуска и днес е време за един истински поход в планината Саос, от която Омир казва, че Посейдон е  наблюдавал битките по време на Троянската война от нейния най-висок връх Фенгари, чието име означава „луна“. Маршрутът преминава през гора, следвана от храсти и завършва със скали, които водят до върха. Преходът трае около три часа и половина в посока, но гледката и усещането от върха си заслужават. Връщане в хотела и нощувка.
 

ДЕН 5: САМОТРАКИ- АЛЕКСАНДРУПОЛИС- КАВАЛА- СОФИЯ

След закуска ще отпътувате с ферибот за Александруполис, откъдето ще продължите за Кавала. Там ще имате време за обяд и разходка из града - може да разгледате Стария квартал, църквата "Св. Богородица", Акведукта или просто да поседнете на някое от многобройните ресторантчета на кея и да опитате местните калмари и октоподи. Отпътуване за София и пристигане вечерта.
Самотраки-Александруполис с ферибот: 1 ч. и 50 мин.
Александруполис- Кавала: 146 км, 1 ч. и 39 мин.
Кавала- София: 314 км, 4 ч. и 11 мин.


ЦЕНА НА ЧОВЕК ПРИ ДВОЙНО НАСТАНЯВАНЕ: 450 лв.

ЦЕНАТА ВКЛЮЧВА:

- Посещение на Перперикон;
- Посещение на Татул;
- Посещение на Александруполис;
- Посещение на о-в Самотраки;
- Посещение на Кавала;
- 1 нощувка със закуска на язовир Кърджали в хотел Рока или подобен ;
- 3 нощувки със закуски в Самотраки в Mariva Bungalows & Yoga Retreat Center или подобен;
- Транспорт по програмата;
- Екскурзоводско обслужване и беседи.

ЦЕНАТА НЕ ВКЛЮЧВА:
- Лични разходи;
- Входни такси;
- Медицинска застраховка;
- Екскурзия по желание: Изкачване до връх Фенгари;
- Екскурзия по желание: Посещение на град Хора;
- Сутрешни и вечерни йога и дихателни практики.

принтирай офертата изтегли в PDF

Запитване

Нашият екип ви препоръчва

Почивка на Канарските острови: Тенерифе, Ланзароте,...
Канарски острови Почивка на Канарските острови: Тенерифе, Ланзароте, Фуертевентура или...
цени от 586.00 лв.
Екскурзия есенцията на Тайланд, Камбоджа и Виетнам...
Тайланд,Камбоджа и Виетнам Екскурзия есенцията на Тайланд, Камбоджа и Виетнам 11 дни
цени от 5290.00 лв.
Екскурзия до Малдивите
Малдиви Екскурзия до Малдивите
цени от 1340.00 EUR
Сафари в Кения Масай Мара и почивка в Занзибар
Кения и Танзания Сафари в Кения Масай Мара и почивка в Занзибар
цени от 5297.00 лв.
Екскурзия в Перу - Куско и Мачу Пикчу
Мачу Пикчу Екскурзия в Перу - Куско и Мачу Пикчу
цени от 2256.00 лв.
Екскурзия Бразилия и Аржентина Рио де Жанейро,...
Бразилия, водопадите Игуасу и Аржентина Екскурзия Бразилия и Аржентина Рио де Жанейро, Салвадор, водопадите...
цени от 3680.00 лв.

Промоции на самолетни билети