Пътуване из традициите и празниците на България: Еньовден

Пътуване из традициите и празниците на България: Еньовден

Еньовден е празник, който се чества всяка година на 24 юни. Името му е свързано с кратката форма на името Йоан- Еньо, защото на тази дата се отбелязва рождението на св. Йоан Кръстител. Датата на честването му съвпада с най- дългия ден в годината и лятното слънцестоене, което се посреща от древността навсякъде из Европа. Според поверията на този ден енергията на слънцето, което достига най- високата точка на лятото и бавно започва да се връща към зимата, са най- силни и по магически начин се предават на билките и водата, които стават лековити. Сутрин, при изгряването си, огненото кълбо спира за малко на небесния свод и „трепти“. Смята се, че който стане свидетел на това събитие ще бъде здрав и благословен.
"За народа този день е забележителна дата въ календара. Така, на много места казватъ: „Еньо си наметналъ кожуха да иде за снѣг“. Почти навредъ по Българско се вѣрва, че сутриньта на този день „слънцето играе“, „прекатичва се“, „трепка“, завъртя се“ или „тръгва къмъ зима“. Затова мнозина излизатъ рано да го наблюдаватъ и да видятъ това явление. За здраве било, който успѣе да види.“
(Из "Българскитѣ празднични обичаи", Хр. Вакарелски)
Жените от всяка възраст излизат да берат билки още преди изгрева, защото тогава те се приемат за най- целебни, като има определен брой, който трябва да бъде набран- 77 за всички болести и за едната „без име“.
Доцент Петя Банкова споделя, че вярванията са свързани  с това, че на 24 юни е последния ден, в който трябва да се събират билки, тъй като тяхната сила достига своята връхна точка, а след това престава да действа. Допълва, че от събраните билки се правят венци, през които човек трябва да се провре три пъти за здраве, а останалата част от се суши и се използва през цялата година за различни цели- слага се във водата при първото къпане на новородено, вплита се в сватбени венци и т.н.
На Еньовден се гадае и за брак и любов. Един от най- известните ритуали за това е „Еньовата буля“:
На Еньовдень на много мѣста става веселиятъ обичай, наричанъ „Еньова буля“, „Еня“ или „Ладуване“. Правятъ го девойкитѣ. При него едно малко момиченце, облѣчено символично, въ премѣна на млада невѣста, отгадава щастието на девойки и момци чрезъ потопени въ медника пръстени.“
(Из "Българскитѣ празнични обичаи", Хр. Вакарелски)
В навечерието на празника се провежда „Ден на розите и билките“ в ботаническата градина, който запознава посетителите с различни важни по значимост за празника билки- еньовче, звъниче, ранилист, дилянка и други. Интересен фестивал е „Еньовски тайнства“, който се провежда в село Делчево с възстановка на ритуала „Мълчана вода“, бране на магичните лекове, танци с огньове по традиционни фолклорни обичаи като част от нематериалното културно наследство на България.

ММ Травел представя пътувания с беседи из традициите и празниците на България. Запознайте се с някои от най- интересните обичаи на българското общество Еньовден с пътуващ семинар на ММ Травел.

Промоции на самолетни билети