Пътуване из Древна Персия, Иран

цени от
2 560.00 лв.
Дестинация
Иран Древна Персия
Продължителност
9 дни
Тип настаняване
BB
Пътуване из Древна Персия, Иран
19.04 -27.04.2024

9 дни / 8 нощувки
Техеран - Шираз - Язд - Исфахан - Кашан - Техеран

Втечнен рубин е виното, гарафата - рудник,
купата тяло е, а виното в нея - душа!
А кристалната чаша, от виното засияла,
е от сълзи, в които кръвта на лозата е скрита!


Омар Хайям
персийски енциклопедист, математик, поет, философ, лекар и астроном


Ако нямаш любов в сърцето си, всичките ти знания са безполезни!

Мевляна Джеляледдин Руми 
персийски поет и суфистки мистик 


19 април: Техеран (Нощувка в Техеран)
Добре дошли в Техеран, Иран. Ще бъдете посрещнати на летището от вашия екскурзовод и трансфер до хотела за настаняване. 
Добре дошли в Техеран – столицата на Иран, разположена в подножието на планинския масив Елбрус, с население 12 млн.ж. За първи път Техеран е бил избран за столица от Ага Мохамад Хан през 1796 г. След това столицата се мести многократно в различни градове и Техеран е 32-та национална столица на Иран. При влизане в града се вижда вратата на Иран – кулата Азади, построена през 1971 г. в чест на навършените 2500 год. oт съществуването на Персийската империя. 

Нощувка в Техеран, хотел Tehran Parisian Kowsar или подобен

20 април Техеран (Нощувка в Техеран) 
Закуска в хотела в Техеран. Среща брифинг с вашия местен екскурзовод и представяне на програмата по дни. Обиколната туристическа програма с екскурзовод и трансфери ще започне с посещение на двореца Golestan Palace, Националния музей на Иран и Grand в Техеран, Мост Tabiat, базар Tajrish bazar и светилището Emamzadeh Saleh Shrine.

Нощувка в Техеран, хотел Tehran Parisian Kowsar или подобен

21 април: Техеран-Шираз (Нощувка в Шираз)
Закуска в хотела в Техеран и трансфер до летището за вътрешен полет. Днес ще имате сутрешен полет до красивия град Шираз. Ще посетите Nasirolmolk, джамията (Розовата джамия) и комплекса Zandiyeh; Arg-e Karimkhan (Цитадела), Hamam-e Vakil (обществена баня), базар Vakil, Eram Garden и гробницата на Hafez. Туристическата обиколка за наша обща радост е не само с професионален ирански екскурзовод, а с историк, преподавател в университет, автор на издания и авторитет сред гилдията на туристическата индустрия и академични среди на международно ниво е наш лектор с беседи по време на пътуването из древна Персия.

Нощувка в Шираз, хотел Parseh или подобен

22 април: Шираз-Персеполис-Язд (нощувка в Язд) древната столица на Ахеменидите "Персеполис"
Закуска в хотела в Шираз и започва следващата ни обиколка. Нека открием славата на Персия, като посетим древната столица на Ахеменидите „Персеполис“, некропола „Накш-е-Рустам“ и гробницата на Кир Велики „Пасаргада“ като обекти на световното наследство на ЮНЕСКО по пътя ви към Язд.  

В кратко допълнение – отклонение добавям, че местните в Иран, освен че обожават поезията от древни времена до ден днешен продължават да четат и цитират стиховете на иранските лирици известни на цял свят. Страстни почитатели са и на красивите градини, в които можете да релаксирате след всеки местен тур, а от времето на Дарии, градините в Иран са изградени 
до всички културни средища в страната. При Дарий,  държавата на Ахеменидите достига най-голямо си могъщество. Той завладява Мала Азия, част от Балканския полуостров с южното Черноморие, а на изток достига чак до Индия. Победите му са изброени в Бехистунския надпис. Той поставя началото на строителството на нова столица – Персеполис. В началото на V век пр.н.е. персийската заплаха надвисва и над елинския свят, а стълкновенията между перси и гърци продължават повече от век и половина. Ще посетим градина, за да добием представа от идеята за рай на земята, пресъздаден в класическата персийска градина, оказала влияние върху дизайна на градините в Андалусия (Алхамбра), Индия (гробницата на Хумаюн, Тадж Махал) и на много други места по света: Наренджестан Кавам е елегантен, изтънчен дом с богато изрисувани тавани и огледална веранда с изглед към малка градина, която е проектирана с фонтани, финикови палми и цъфтящи растения. Построен е през 19 век от видни търговци, вдъхновени от викторианската епоха в Европа. По-късно къщата е била използвана от администрацията на университета, днес е музей. Ерам (ЮНЕСКО) е най-известната персийска градина в Шираз. Името ѝ идва от арабската дума „Ирам” (рай). Тя е създаден през 11 век от селджуките, а в този си вид е от 13 век. В къщата има 32 стаи с изписани върху плочките на пода стихове на поета Хафез. Днес градината е част от ботаническата градина на университета в Шираз. Посещение на мавзолея на великия поет Саади (1210-1291 г.) – първият персийски поет, преведен на европейски език, чиито най-известни творби са „Бустан” (Градината) и „Гюлестан“ (Розовата градина); парка с мемориала, гробницата и павилиона на Хафез (1315-1390 г.); комплекса Вакил – площада, джамията, баните и пазара – най-големият в Иран. Разглеждане на джамията Насир ол Молк, наричана Розовата джамия и джамията Атиг Джаме – една от най-старите джамии в Шираз, известна като Петъчната джамия.
По пътя за Язд е некропола Нагше Ростам с гробниците на персийските царе, известни като „Персийските кръстове” поради формата на фасадата им. Това са най-добре запазените скални релефи от 1000 г. пр. Хр. и са посветени на митичния герой Рустам.
Тук са погребани Ахамединските царе Дарий II, Артаксеркес I, Дарий I и Ксеркс I. След завладяването на Ахамединската империя от Александър Велики гробниците са били разграбени. Наблизо е Нагше Раджаб с прекрасни барелефи от периода на Сасанидите и върху тях са изобразени основателя на династията Ардешир I, неговия наследник Шапур I, третият релеф „парада на Шапур” показва победата над римския император през 244 г., а върху четвъртия са изобразени висшия духовник Картир и синовете на Шапур I. Посещение на древните градове Пасаргад – столицата на Кир Велики, основателят на Персийската империя и династията на Ахамедините (тук е неговата гробница) и Персеполис (ЮНЕСКО) – последната столица на древната империя, основана преди 2500 год., от Дарий I като церемониален град, а по-късно разрушен от войските на Александър Велики. Обяд. Пътуване през пустинята за Язд. Нощувка.

Нощувка Язд, хотел Laleh или подобен

23 април Язд (нощувка в Язд)
Закуска в хотела в Язд. Днес ще имаме целодневна обиколка във великата история на Язд, като посетим Кулата на мълчанието, Храма на огъня, площада Амир-Чахмак и стария район на Фахадан с неговите чудеса наоколо и се насладим на великолепието на градината Доулат-Абад.
в миналото една от главните спирки по пътя на коприната и център на зороастризма, основната религия в Персийската империя преди идването на исляма през 7 век. Поради непрекъснатата необходимост да се адаптира към пустинния климат, архитектурата тук е уникална, а произведенията на местните майстори са с много високо качество. Посещение на Кулата на мълчанието Дакхме – мястото, където са оставяли мъртвите, далеч от огъня и водата, в изпълнение на древен култ към Зороастър (5 век пр. Хр). Площад Амир Чакмаг, върху който са разположени високата кула с два симетрични върха, старинен кервансарай, бани, кладенец със студена вода и сладкарница. Зороастрийският храм на огъня Аташкаде, върху който е изобразено „крилатото слънце” Фаравахар. Градината на Довлат Абат с невероятна паркова архитектура и древна напоителна система, в която има много постройки, сред които е двореца на владетеля и неговата администрация, най-високата ветроуловителна кула (33 м), считана за шедьовър на изкуството, архитектурата и символ на човешкия гений. Разглеждане на затвора Ександер – сега етнографски музей, който представя бита на местното население. Джамията Джеме от 14 век с двете най-високи минарета в Иран, всяко от които е високо 52 м и с диаметъра 6 м (изобразена е върху гърба на банкнотата от 200 риала). Вечеря. Нощувка.

Нощувка Язд, хотел Laleh или подобен

24 април Язд- Исфахан (нощувка в Исфахан) “Не си ли видял Исфахан, половината свят не си видял!”
Закуска в хотела в Язд и тръгваме от Язд към град Исфахан, за който персийска поговорка гласи: „Исфахан е половината свят”.  
( Според трафика и разчета на времето ще имаме възможност за стоп по пътя за Исфахан в: 
•    Мейбод, един от най-старите градове в Иран и древна столица на Персия. Тук е роден родоначалника на династията на Музафаридите, както и много велики персийски поети, суфисти, духовници и политици, тук е и кулата на гълъбите – най-красивата в Иран. 
•    Наин – друг пустинен град, където преди повече от 3000 год. персийците са се научили да докарват вода от планините в пустинята и да строят подземни акведукти. До 1960 г. тази древна система е снабдявала 70% от Иран с вода и тук най-добре може да се види как тя функционира. Тук се намират и едни от най-великолепните паметници: джамията Джаме, която е на 700 год. и е една от първите четири джамии, построени в Иран след нашествието на арабите, крепостта, историческата къща Пирния, в която е живял местен адвокат, по-късно губернатора на града, а след това е закупена от Министерството на културата и изкуствата, като сега е етнографски музей. В града се произвеждат килими и изделия от висококачествена вълна. Избор на място за обяд и продължаване за Исфахан. )

След настаняването в хотела в Исфахан ще посетим катедралата Vank и ще имаме изпълнение на персийска класическа музика на живо в музикалния музей в Исфахан, а след това ще се срещнем с хора, които пеят местни песни до историческия мост на Pole-Khaju по протежение на река Zayanderood.

Нощувка в Исфахан, хотрл Ali-Qapou или подобен

25 април Исфахан (нощувка в Исфахан)
Закуска в хотела в Исфахан.  Днес ще разглеждаме Исфахан,  столица на едноименната провинция, разположен в географския център на страната в средата на Иранското плато. Великолепен град, един от най-красивите градове на Ориента, а между 1050 и 1722 г. е бил един от най-големите градове в света. През 16-17 век, по време на Шах Абас I от династията на Сафавидите, градът преживява голям културен разцвет и за втори път става столица на Персия. Построяват се много джамии, дворци, градини, прекрасни булеварди, покрити мостове и много от тези безценни паметници на Пирсийско-Ислямската архитектура могат да се видят и днес. Посещение на: площад Нагш е Джахан, известен като Имам (ЮНЕСКО) – в превод „лицето на света”, който е един от най-големите в света (изобразена е върху гърба на банкнотата от 20,000 риала); джамията; двореца на Али Капу, проектиран първоначално като грандиозна порта, където да бъдат посрещани и забавлявани гостите на шаха, джамията Шейх Лотфола – друг шедьовър от 1603 г, построена от главния архитект на шаха, Абас I, двореца Шехел Сотум – удивителна сграда, предназначен за приеми и развлечения, която наричат „павилиона на 40 колони”, тъй като 20-те колони се отразяват във водата пред нея и изглеждат като 40. Много от керамичните пана, с които е била покрита са разпилени в различни музеи по света. Разходка до историческите мостове Каджу и Си О Се, издигнати над река Заянде и стария пазар Кейсария, който е един от най-старите (от 17 век) пазари в Близкия изток с дължина 2 км с уникални произведения на местни майстори.
В зависимост от трафик и атмосферни условия ще посетим основните забележителности на Исфахан, включително паметниците около огромния площад Naqhsh-e Jahan (Световно наследство на ЮНЕСКО) с Али Капу Павилион, Шах Джамия, Кейсари Базар и Чехелсотун дворец.

Нощувка в Исфахан , хотрл Ali-Qapou  или подобен

26 април Исфахан-Кашан (нощувка в зоната на летище Техеран )
Закуска в хотела в Исфахан и тръгваме по пътя към историческия град Кашан, за да посетим Fin-Garden и традиционните къщи Tabatabaei или Borujerdi, банята Sultan Amir-Ahmad. А вечерта напускаме Кашан с трансфер до зоната на летище IKA за нощувка в хотела ни преди полет обратно за България.
В зависимост от трафика по пътя ни, можем да спрем в едно от най-старите селца в Иран. В него живеят около 160 семейства, които все още говорят на средноперсийски диалект, облечени са в носии, а къщите им, сгушени в планината, са измазани с червена глина. Избор на място за обяд с нашия водач.
На хълма Сиалк са открити глинени съдове и най-древните жилища отпреди 4500 год. пр. Хр. Разглеждане на Кашан – известен с персийските килими, коприната и глазираните глинени плочки „каша”. 
Посещение на градината Фин (ЮНЕСКО) – най-старата персийска градина в Иран с множество фонтани и каскади, построена през 1590 г. от Абас I и достроявана от последвалите владетели. В двора ѝ има много кипариси, др. дървета и постройки, сред които е Кашан (банята), в която през 1852 г. е убит Амир Кабир, канцлер на Иран, считан за „първия реформатор”. Разглеждане на типични персийски къщи, построени по проект на известния архитект Устад Али Мариам: къщата Боружерди – архитектурен шедьовър от 1857 г., построена за съпругата на персийския търговец Хаджи Мехди Боружерди. Къщата Табатабайе, построена през 1880 г. И макар, че отвън изглежда скромна, тя заема 5,000 кв. м, а вътре цари разкош – стените в стаите са украсени със стенописи, а прозорците с витражи. Свободно време за разходка из Кашан базар – старият пазар в центъра на града от времето на Селджуките (11-12 век) и реновиран по време на Сафавидите (16-18 век), който заема няколко километра и върху неговата територия има няколко джамии, гробници, кервансараи, аркади, арки и водоеми, строени в различен период от времето ни.

Нощувка в района на летище Техеран IBIS IKA или подобен

ДЕН 9 / 27 април ДоВиждане на приказен Иран, земите на древна Персия.
Полет за София.

Цена на програмата на човек в двойна стая 1/2:  2660 лева ПРИ МИНИМУМ 4 ПЪТУВАЩИ
Единично настаняване доплащане: при свободни места цена за доплащане на запитване
програмата е на индивидуален бутиков подход с екскурзовод по целия маршрут само за вас и без групи


Включено в цената:
 • 8 нощувки на човек в двойна стая със закуска
 • Частен автомобил седан/ван/бус в зависимост от броя на участниците с трансфери по маршрута
 • Англоговорящ водач - професионален екскуровод, историк и лектор в международни форуми посветени на Древна Персия
 • Входни такси в музеи
 • Летищни трансфери
 • Вътрешен полет самолетен билет с включен 23 кг чекиран багаж
 • Застраховка медицинска помощ 15000 евро с покритие ковид на ЗАД ЛЕВ ИНС
 • ПОТВЪРЖДЕНИЕ за виза писмо и регистрация
 • Представител на Агенция на място на агенцията на ангийски език
 • Преводач на български език при минимум 14 записани


НЕвключено в цената:
 • Такса за виза 50 EUR в ИРАНСКО ПОСОЛСТВО, гр. София
 • Такса за пренасяне на куфари/багаж
 • Обяд и вечеря на място в местни ресторанти 
 • Самолетен билет София Техеран София с Турски Авиолонии 1200 лева към дата 20.03.2023 с включва чекиран 1 куфар багаж на лента до 30 кг и багаж на борда до 8 кг
 • Застраховка отмяна на пътуване
 • Местна иранска медицинска застраховка 14 долара 
Полетно разписание:

София Истанбул Техереан с тръгване в 15:25 ч. и пристигане в Техеран в 23:15ч
 1 . TK 1032 Q  19APR SOFIST   1525   1650    
 2 . TK  874 Q  19APR   ISTIKA   1940   2315       
Техеран Истанбул София с тръгване в 08:55 ч през Истанбул и пристигане в София в 14:35 ч 
 3 . TK  871 L  27APR    IKAIST   0855   1150      
 4 . TK 1031 T  27APR ISTSOF   1320   1435     

София Истанбул Техерена с тръгване в 21:10 ч. за тези, които могат да пътуват след края на работния ден и пристигане в Техереан в 04:35 ч на следващия ден
 1 . TK 1030 L   19APR SOFIST   2110   2235  
 2 . TK  878 L   20APR   ISTIKA   0100   0435 
Техеран Истанбул София с тръгване в 08:55 ч през Истанбул и пристигане в София в 14:35 ч 
 3 . TK  871 L   27APR   IKAIST   0855   1150  
 4 . TK 1031 L  27APR ISTSOF   1320   1435   


Условия за записване:
30% депозит от цената на програмата при записване и резервация 
100% доплащане до 21 дни преди пътуване
 

За заявка за виза или допълнителна информация сме на разположение онлайн дигитално, на телефон и имейл. За съдействие, въпроси, заявки или информация, моля, попълнете онлайн форма за контакт за виза, позвънете на телефон или изпратете съобщение на email: office@mmtravel.bg

На разположение сме при ангажиране на самолетен билет с ММ Травел или програма за престой с ММ Травел за съдействие за виза за Иран със запитване на email: office@mmtravel.bg или тел: 0879532505

Необходими документи за туристическа виза:
сканирано копие на паспорт полуено на имейл
снимка дигитална получена на имейл и на хартия паспортен формат 
самолетен билет с ММ Травел
хотелска резеревация с ММ Травел
застраховка за територията Иран с ММ Травел

Цена до 14 работни дни : 200 лв 
Консулска такса : 70 евро

Визата е електронна. Визата се принтира на хартия за предоставяне пред граничните власти за вход в страната


Всички документи се приемат и входират онлайн на имейл: office@mmtravel.bg или с куриер Еконт/Спиди/DHL/TNT до офиса на агенцията:  ММ Травел ООД,  София 1000,  ул. Георги. С. Раковски 127, ет. 1, бизнес център Entract. Куриерските услуги не се включват в цената на туристическите услуги и се заплащат допълнително от клиента към куриера.

Телефони:
  0700 10 756
+359 2 980 35 05
+359 879 532 505  

Работно време
пон - пет
09:30 - 17:00

Електронна поща:
office@mmtravel.bg
принтирай офертата изтегли в PDF

Запитване

Нашият екип ви препоръчва

Екскурзия до САЩ Гранд Каньон, Лос Анджелис, Лас...
САЩ и Канада Екскурзия до САЩ Гранд Каньон, Лос Анджелис, Лас Вегас, Сан Франциско 10...
цени от 5590.00 лв.
Екскурзия до Малдивите
Малдиви Екскурзия до Малдивите
цени от 4426.00 лв.
Сафари в Кения Масай Мара и почивка в Занзибар
Кения и Танзания Сафари в Кения Масай Мара и почивка в Занзибар
цени от 5297.00 лв.
Почивка в Египет Хургада
Хургада Почивка в Египет Хургада
цени от 718.00 лв.
Световен експортен панаир - Гуанджоу
Гуанджоу Световен експортен панаир - Гуанджоу
цени от 1160.00 EUR
Екскурзия САЩ, Източно крайбрежие: Ню Йорк,...
САЩ Екскурзия САЩ, Източно крайбрежие: Ню Йорк, Филаделфия, Вашингтон,...
цени от 4796.00 лв.

Промоции на самолетни билети