Изгубения античен град Рациария, пещерите Магурата, Козарника и Венеца с Белоградчишките скали

цени от
194.00 лв.
Дестинация
България

ЕКСКУРЗИЯ В СЕВЕРОЗАПАДНА БЪЛГАРИЯ
Изгубения античен град Рациария, пещерите Магурата, Козарника и Венеца с Белоградчишките скали

РИМСКИ АНТИЧЕН ГРАД РАЦИАРИЯ - КРЕПОСТИ БОНОНИЯ И КАЛЕТО - ПЕЩЕРА ВЕНЕЦА - РАБИША - ПЕЩЕРА МАГУРАТА - БЕЛОГРАДЧИШКИ СКАЛИ - ПЕЩЕРА КОЗАРНИКА
2 дни/ 1 нощувка

ПРОГРАМА:
 

ДЕН 1: СОФИЯ- РИМСКИ АНТИЧЕН ГРАД РАЦИАРИЯ, КРЕПОСТ БОНОНИЯ,  КРЕПОСТ КАЛЕТО - ПЕЩЕРА ВЕНЕЦА- РАБИША

Днес ще отпътувате от София за едно великолепно приключение с изследователски дух из Северозападна България в посока Видин.
Ще се запознаете с историята на изчезналия античен римски град „Рациария“, възникнал през 1-ви век върху древно светилище на богонията Диана, по време на управлението на император Тит Веспасиан, като столица на римска провинция, в която са настанени Четвърти Флавиев легион с помощни войски и ветерани, както и цивилно население. Активна дейност е била земеделието и занаятите, а благоприятното местоположение превърнало града във важно търговско средище и икономически център, свързващ континенталната част на империята чрез река Дунав с Черно море и Изтока. Открити са предмети от стъкло, кост, златни и сребърни накити, гемии, статуи, надгробни плочи... и сребърни и златни съдове за хранене, намерени в къщите от бита на местната аристокрация по онова време. Крепостта „Бонония“ е възникнала 2-ри век като кастел и пътна станция на провинцията Мизия. Предназначението ѝ било да пресича пътя на нахлуващите по долината на Тимок варвари и да пази от нашествия, но съдбата на този град през вековете се оказва тотално унищожение и разграбване, продължаващо и до днес от иманярски набези и несопсобността на общината да го опази. Артефакти от изчезналия град можем да намерим в наскоро създадения по европейска програма "Музей на открито" и в Националния Археологически музей. През 10-ти век върху останки от древноримската крепост "Бонония" са изградени отбранителните съоражения на средновековен Видин със средновековната крепост позната като "Калето", наричена от турците Девствената крепост, поради факта, че никога не е била завземана със сила. Време за разходка и обяд в местен ресторант BBQ "Дунава" на палубата на истински кораб на водата с великолепна гледка към брега и местна дунавска риба.

Отпътуваме за приказната пещера „Венеца“- една от най-красивите пещери в България от кристални образувания, гроздовидни сталактити, ледени кристали, сталагмити, сталагтити от оникс и сталагтони. Таванът, пода и стените са като небе с разпръснати звезди, обагрени в различни цветове като истинско бижу. Играта на синьото, лилавото, розовото са не само наслада за окото, но и научно доказан енергиен балансьор и имуностимулатор за човешкото здраве. Следва отпътуване за село Рабиша и настаняване в хотел точно под пещера Магурата и Рабишкото езеро. Време за почивка и релакс на басейна към хотела сред спокойствие, вкусната храна и ширналата се необятна гледка към Западна Стара планина.  Нощувка.

София- римски град "Рациария": 170 км, 2 ч. и 43 мин.
Римски град "Рациария"- крепост "Бонония": 26 км, 25 мин.
крепост "Бонония"- пещера "Венеца": 55 км, 54 мин.
Пещера "Венеца"- село Рабиша: 33 км, 28 мин.

 

ДЕН 2: РАБИША - ПЕЩЕРА МАГУРАТА - БЕЛОГРАДЧИШКИ СКАЛИ - ПЕЩЕРА КОЗАРНИКА - СОФИЯ

След закуска пътешествието ни  продължава с една от най-големите пещери у нас, Магурата. Причудливите й образувания и многобройните ѝ зали я превръщат в най-популярния туристически обект. Общата дължина на галериите ѝ е 2500 м., а по стените ѝ могат да бъдат видени скални рисунки правени с гуано (тор от прилепи), датиращи от късния палеолит, неолита и бронзовата епоха. Те изобразяват различни ловни сцени, слънчево-лунен календар, появата на човека и цялостната идея за Богинята Майка с препратки към светилища и скрити тайни на древното познание. Легенди за митични герои, змейове и пещерни мечки от Долната Земя ще оживеят от сенките с чудните разкази на нашата екскуроводка Деси.

Отпътуване за Белоградчишките скали - забележителни скални образования в Западния Предбалкан с изключително силна енергийна вибрация. Те образуват ивица с дължина около 30 км и ширина до 3 км, като голяма част от тях имат човешки и фантастични форми, неподвластни на времето и метеорологичните условия. Днес, на това вълшебно място, всяка година се провежда концертен летен фестивал "Опера на върховете - Белоградчишки скали", който предоставя уникалната възможност на любителите на операта и балета да се насладят на величествени произведения под открито небе сред естествения декор на скалите. Разглеждане на скалите, различните епохи и народи избрали този природен феномен за естествена защита, дом и тяхно светилище.
Време за обяд в местен ресторант "При Иван" разположен на възвишението срещу Белоградчишките скали. Освен гледката, мястото ще ви изненада приятно с великолепно приготвената храна с акцент към сръбската скара...
Ето и последното ни предизвикателство намиращо се в същия район с научно доказани артефакти за съществуваща човешка цивилизация още преди 1млн - 1млн 300/400 000г. пр. н.е., времето на ранния палеолит - това е пещерата Козарника. Откритията и изследванията на археолозите все още продължават и заедно ще можем да участваме в предположения и теориии за условията, при които се е зародила люлката на човешката цивилизация по нашите земи значително по-рано от откритите ниендерталци в Европа. Артефакти от далечната ни праистория се съхраняват в Националния Исторически Музей в София.
Отпътуване за София.

Пещера "Магурата"- Белоградчишки скали: 24 км, 30 мин
Белоградчишки скали - Пещера "Козарника" : 7 км, 10 мин
Белоградчишки скали- София: 165 км, 3 ч.


ЦЕНА НА ЧОВЕК ПРИ ДВОЙНО НАСТАНЯВАНЕ: 194 лв
 

ЦЕНАТА ВКЛЮЧВА:

- Транспорт по програмата;
- Екскурзоводско обслужване и беседи;
- Посещение на римски град „Рациария“ и крепост "Бонония" / крепост "Калето";
- Посещение на пещера „Венеца“;
- Посещение на пещера „Магурата;
- Посещение на Белоградчишки скали;
- Посещение на пещера "Козарника";
- Нощувка със закуска в хотелски комплекс „Магурата“.
 

ЦЕНАТА НЕ ВКЛЮЧВА:

- Лични разходи;
- Входни такси;
- Медицинска застраховка.
принтирай офертата изтегли в PDF

Запитване

Нашият екип ви препоръчва

ЕКСКУРЗИЯ ТАЙЛАНД ОСТРОВ ПУКЕТ
Пукет ЕКСКУРЗИЯ ТАЙЛАНД ОСТРОВ ПУКЕТ
цени от 2229.00 лв.
Екскурзия в Египет с круиз по Нил и плаж Хургада
Круиз по Нил Екскурзия в Египет с круиз по Нил и плаж Хургада
цени от 1964.00 лв.
Екскурзия до Куба - Хавана и Варадеро с чартър
Хавана - Варадеро Екскурзия до Куба - Хавана и Варадеро с чартър
цени от 1190.00 EUR
Пътуване из Древна Персия, Иран
Иран Древна Персия Пътуване из Древна Персия, Иран
цени от 2560.00 лв.
Акценти от Западна Канада
Западна Канада Акценти от Западна Канада
цени от 4146.00 EUR
Екскурзия до Ню Йорк и Ниагарския водопад
Ню Йорк Екскурзия до Ню Йорк и Ниагарския водопад
цени от 4646.00 лв.

Промоции на самолетни билети