Изгубения античен град Рациария, пещерите Магурата, Козарника и Венеца с Белоградчишките скали

цени от
194.00 лв.
Дестинация
България

ЕКСКУРЗИЯ В СЕВЕРОЗАПАДНА БЪЛГАРИЯ
Изгубения античен град Рациария, пещерите Магурата, Козарника и Венеца с Белоградчишките скали

РИМСКИ АНТИЧЕН ГРАД РАЦИАРИЯ - КРЕПОСТИ БОНОНИЯ И КАЛЕТО - ПЕЩЕРА ВЕНЕЦА - РАБИША - ПЕЩЕРА МАГУРАТА - БЕЛОГРАДЧИШКИ СКАЛИ - ПЕЩЕРА КОЗАРНИКА
2 дни/ 1 нощувка

ПРОГРАМА:
 

ДЕН 1: СОФИЯ- РИМСКИ АНТИЧЕН ГРАД РАЦИАРИЯ, КРЕПОСТ БОНОНИЯ,  КРЕПОСТ КАЛЕТО - ПЕЩЕРА ВЕНЕЦА- РАБИША

Днес ще отпътувате от София за едно великолепно приключение с изследователски дух из Северозападна България в посока Видин.
Ще се запознаете с историята на изчезналия античен римски град „Рациария“, възникнал през 1-ви век върху древно светилище на богонията Диана, по време на управлението на император Тит Веспасиан, като столица на римска провинция, в която са настанени Четвърти Флавиев легион с помощни войски и ветерани, както и цивилно население. Активна дейност е била земеделието и занаятите, а благоприятното местоположение превърнало града във важно търговско средище и икономически център, свързващ континенталната част на империята чрез река Дунав с Черно море и Изтока. Открити са предмети от стъкло, кост, златни и сребърни накити, гемии, статуи, надгробни плочи... и сребърни и златни съдове за хранене, намерени в къщите от бита на местната аристокрация по онова време. Крепостта „Бонония“ е възникнала 2-ри век като кастел и пътна станция на провинцията Мизия. Предназначението ѝ било да пресича пътя на нахлуващите по долината на Тимок варвари и да пази от нашествия, но съдбата на този град през вековете се оказва тотално унищожение и разграбване, продължаващо и до днес от иманярски набези и несопсобността на общината да го опази. Артефакти от изчезналия град можем да намерим в наскоро създадения по европейска програма "Музей на открито" и в Националния Археологически музей. През 10-ти век върху останки от древноримската крепост "Бонония" са изградени отбранителните съоражения на средновековен Видин със средновековната крепост позната като "Калето", наричена от турците Девствената крепост, поради факта, че никога не е била завземана със сила. Време за разходка и обяд в местен ресторант BBQ "Дунава" на палубата на истински кораб на водата с великолепна гледка към брега и местна дунавска риба.

Отпътуваме за приказната пещера „Венеца“- една от най-красивите пещери в България от кристални образувания, гроздовидни сталактити, ледени кристали, сталагмити, сталагтити от оникс и сталагтони. Таванът, пода и стените са като небе с разпръснати звезди, обагрени в различни цветове като истинско бижу. Играта на синьото, лилавото, розовото са не само наслада за окото, но и научно доказан енергиен балансьор и имуностимулатор за човешкото здраве. Следва отпътуване за село Рабиша и настаняване в хотел точно под пещера Магурата и Рабишкото езеро. Време за почивка и релакс на басейна към хотела сред спокойствие, вкусната храна и ширналата се необятна гледка към Западна Стара планина.  Нощувка.

София- римски град "Рациария": 170 км, 2 ч. и 43 мин.
Римски град "Рациария"- крепост "Бонония": 26 км, 25 мин.
крепост "Бонония"- пещера "Венеца": 55 км, 54 мин.
Пещера "Венеца"- село Рабиша: 33 км, 28 мин.

 

ДЕН 2: РАБИША - ПЕЩЕРА МАГУРАТА - БЕЛОГРАДЧИШКИ СКАЛИ - ПЕЩЕРА КОЗАРНИКА - СОФИЯ

След закуска пътешествието ни  продължава с една от най-големите пещери у нас, Магурата. Причудливите й образувания и многобройните ѝ зали я превръщат в най-популярния туристически обект. Общата дължина на галериите ѝ е 2500 м., а по стените ѝ могат да бъдат видени скални рисунки правени с гуано (тор от прилепи), датиращи от късния палеолит, неолита и бронзовата епоха. Те изобразяват различни ловни сцени, слънчево-лунен календар, появата на човека и цялостната идея за Богинята Майка с препратки към светилища и скрити тайни на древното познание. Легенди за митични герои, змейове и пещерни мечки от Долната Земя ще оживеят от сенките с чудните разкази на нашата екскуроводка Деси.

Отпътуване за Белоградчишките скали - забележителни скални образования в Западния Предбалкан с изключително силна енергийна вибрация. Те образуват ивица с дължина около 30 км и ширина до 3 км, като голяма част от тях имат човешки и фантастични форми, неподвластни на времето и метеорологичните условия. Днес, на това вълшебно място, всяка година се провежда концертен летен фестивал "Опера на върховете - Белоградчишки скали", който предоставя уникалната възможност на любителите на операта и балета да се насладят на величествени произведения под открито небе сред естествения декор на скалите. Разглеждане на скалите, различните епохи и народи избрали този природен феномен за естествена защита, дом и тяхно светилище.
Време за обяд в местен ресторант "При Иван" разположен на възвишението срещу Белоградчишките скали. Освен гледката, мястото ще ви изненада приятно с великолепно приготвената храна с акцент към сръбската скара...
Ето и последното ни предизвикателство намиращо се в същия район с научно доказани артефакти за съществуваща човешка цивилизация още преди 1млн - 1млн 300/400 000г. пр. н.е., времето на ранния палеолит - това е пещерата Козарника. Откритията и изследванията на археолозите все още продължават и заедно ще можем да участваме в предположения и теориии за условията, при които се е зародила люлката на човешката цивилизация по нашите земи значително по-рано от откритите ниендерталци в Европа. Артефакти от далечната ни праистория се съхраняват в Националния Исторически Музей в София.
Отпътуване за София.

Пещера "Магурата"- Белоградчишки скали: 24 км, 30 мин
Белоградчишки скали - Пещера "Козарника" : 7 км, 10 мин
Белоградчишки скали- София: 165 км, 3 ч.


ЦЕНА НА ЧОВЕК ПРИ ДВОЙНО НАСТАНЯВАНЕ: 194 лв
 

ЦЕНАТА ВКЛЮЧВА:

- Транспорт по програмата;
- Екскурзоводско обслужване и беседи;
- Посещение на римски град „Рациария“ и крепост "Бонония" / крепост "Калето";
- Посещение на пещера „Венеца“;
- Посещение на пещера „Магурата;
- Посещение на Белоградчишки скали;
- Посещение на пещера "Козарника";
- Нощувка със закуска в хотелски комплекс „Магурата“.
 

ЦЕНАТА НЕ ВКЛЮЧВА:

- Лични разходи;
- Входни такси;
- Медицинска застраховка.
принтирай офертата изтегли в PDF

Запитване

Нашият екип ви препоръчва

Екскурзия Аруба - Почивка в АРУБА
Аруба Екскурзия Аруба - Почивка в АРУБА
цени от 1271.00 EUR
Сафари в Кения Масай Мара и почивка в Занзибар
Кения и Танзания Сафари в Кения Масай Мара и почивка в Занзибар
цени от 5297.00 лв.
Индивидуално пътуване в Мексико с местен водач
Мексико Сити Индивидуално пътуване в Мексико с местен водач
цени от 5990.00 лв.
ЕКСКУРЗИЯ ТАЙЛАНД ОСТРОВ ПУКЕТ
Пукет ЕКСКУРЗИЯ ТАЙЛАНД ОСТРОВ ПУКЕТ
цени от 2229.00 лв.
Екскурзия САЩ, Източно крайбрежие: Ню Йорк,...
САЩ Екскурзия САЩ, Източно крайбрежие: Ню Йорк, Филаделфия, Вашингтон,...
цени от 2996.00 лв.
Екскурзия есенцията на Тайланд, Камбоджа и Виетнам...
Тайланд,Камбоджа и Виетнам Екскурзия есенцията на Тайланд, Камбоджа и Виетнам 11 дни
цени от 5290.00 лв.

Промоции на самолетни билети