Екскурзия старопрестолен Царевец и римски античен град Никополис ад Иструм

цени от
174.00 лв.
Дестинация
България

ЕКСКУРЗИЯ ДО СТАРОПРЕСТОЛЕН ГРАД ЦАРЕВЕЦ И  РИМСКИАНТИЧЕН ГРАД НИКОПОЛИС АД ИСТРУМ

СОФИЯ - ВЕЛИКО ТЪРНОВО - ЦАРЕВЕЦ - ЕТЪРА - ПЕЩЕРА БАЧО КИРО - НИКОПОЛИС АД ИСТРУМ - СОФИЯ

2 дни/ 1 нощувка

 

Програма:
 

ДЕН 1: ВЕЛИКО ТЪРНОВО - ЦАРЕВЕЦ - ЕТЪРА - ПЕЩЕРА БАЧО КИРО

Днес ще участвате в едно истинско българско приключение, наситено с пъстри забележителности и многовековна история. Първа спирка от маршрута е старата българска столица- Велико Търново.  Градът се е разпростирал върху хълмовете Царевец, Трапезица, Момина крепост, Света гора - по склоновете на река Янтра, като стратегическото му местоположение и обширна големина са били добри предпоставки за развитието му като религиозен, административен и културен център. Състоял се е от сложна укрепителна система, крепостна стена, кули, дворцов и патриаршески комплекс, жилищни постройки, бани, страноприемница... В двореца са живели българският владетел и семейството му, както и по-приближените на царското семейство. Разглеждане на крепостта Царевец и време за обяд.
Отпътуване за Етъра - етнографски музей на открито в района на Габрово. Тук ще видите различни възрожденски къщи и занаяти, които представят българския бит и култура, а разхождайки се по  чаршията, ще научите повече за занаятите и поминъка на българите, устройството и архитектурата на къщите и разположението им в двора. Ще видите различни оригинални водни съоръжения, използвани за плетене на гайтан, мелене на зърно и обработване на различни материали.

По желание, на връщане за Велико Търново, можем да видим пещера Бачо Киро, в която са открити артефакти и следи от човешко обитаване, датиращи от средния и късния палеолит. В пещерата има следи от неарденталците, които преди повече от 50 000 години са оставили ключови находки за археолозите днес, доказващи че видът, към който принадлежим още тогава е имал абстрактно мислене, а първите хомо сапиенс в Европа са обитавали пещерата Бачо Киро.  Карстовите образувания тук много напомнят на истински хора и животни. Трансфер до хотела във Велико Търново. Настаняване, свободно време и нощувка.
София- Велико Търново: 219км, 2 ч. и 42 мин.
Велико Търново- Етъра: 52.7 км, 53 мин.
Етъра- пещера "Бачо Киро": 22.2 км, 25 мин.
Пещера "Бачо Киро"- Велико Търново: 30 км, 29 мин.

 

ДЕН 2: НИКОПОЛИС АД ИСТРУМ - АРБАНАСИ

След закуска ще отпътувате от Велико Търново за античния римски  град Никополис ад Истум, основан около 110 г. от император Траян, в чест на победата на римската армия над даките. Първоначално е бил част от римската провинция Тракия със стратегическо местоположение на пътя Одесус - Марцианопол - Мелта - Сердика, свързващ главния път към западните римски провинции. Официален език е бил гръцки, а населението разнообразно - траки, елини, римски ветерани легионери. Част от откритията по време на археологическите проучвания са монети, златни накити, медальони, глинени чаши и лампи, склуптури на почитаните богове и управници. Интересни находки са зарче от кост, стъклен съд с три дръжки и чучур, а също и мраморна статуя на Асклепий - в света са открити само 5 такива. Тук могат да бъдат видени в много добър и запазен вид целият облик на античен римски град с уникалната си архитектура и градоустройствен план, градски булеварди, римски къщи, бани, обществени сгради с подово отопление, театър, канализация под настилката на улиците и водопроводни тръби за питейна вода, кладенци, шахти за почистване на каналите, постаменти за статуи... Можете да застанете в средата на форума и да почуставате славата на някогашните герои, да преминете тържествено по каменните плочи на центарлните улици на града и да отдадете почит на времето в древната базилика. След пътешествието из античната римска епоха ще отпътувате за Арбанаси, чийто летопис започва от 1538 г. с фермана на Сюлейман Великолепни, с който дарява земите на сегашното селище на великая везир. От Арбанаси се разкрива величествена гледка към Стара планина и Велико Търново, а в самото селище можете да се разгледате къщите музеи, Арбанашки манастир Света Богородица, Арбанашки манастир Свети Никола, няколко църкви и къщата на Петър Дънов. Време за обяд и отпътуваме към София.
Велико Търново- Никполис ад Иструм: 22.6 км, 30 мин.
Никополис ад Иструм- Абанаси: 19.6 км, 29 мин
Арабанаси- София: 228 км, 3 ч.

 

ЦЕНА НА ЧОВЕК: 174 лева
 

ЦЕНАТА ВКЛЮЧВА:

- Транспорт по програмата;
- Посещение на Велико Търново и крепостния град Царевец;
- Посещение на Етъра;
- Посещение на пещерата Бачо Киро;
- Посещение на Некрополис ад Иструм;
- Посещение на Арбанаси;
- Екскурзоводско обслужване и беседи;
- Нощувка със закуска във Велико Търново.
 

ЦЕНАТА НЕ ВКЛЮЧВА:

- Лични разходи;
- Входни такси на посещаваните обекти.

 

 

принтирай офертата изтегли в PDF

Запитване

Нашият екип ви препоръчва

Бутикова екскурзия до Австралия - Сидни - остров...
Австралия и Нова Зеландия Бутикова екскурзия до Австралия - Сидни - остров Фиджи - Мелбърн
цени от 7218.00 лв.
Екскурзия в Перу - Куско и Мачу Пикчу
Мачу Пикчу Екскурзия в Перу - Куско и Мачу Пикчу
цени от 2256.00 лв.
ЕКСКУРЗИЯ ДО ИНДИЯ ЗЛАТНИЯ ТРИЪГЪЛНИК
Златния Триъгълник ЕКСКУРЗИЯ ДО ИНДИЯ ЗЛАТНИЯ ТРИЪГЪЛНИК
цени от 2247.00 лв.
Индивидуално пътуване в Мексико с местен водач
Мексико Сити Индивидуално пътуване в Мексико с местен водач
цени от 5990.00 лв.
Екскурзия до екзотичния остров Бора Бора
Бора Бора Екскурзия до екзотичния остров Бора Бора
цени от 2602.00 EUR
Екскурзия до Малдивите
Малдиви Екскурзия до Малдивите
цени от 1340.00 EUR

Промоции на самолетни билети