Екскурзия старопрестолен Царевец и римски античен град Никополис ад Иструм

цени от
174.00 лв.
Дестинация
България

ЕКСКУРЗИЯ ДО СТАРОПРЕСТОЛЕН ГРАД ЦАРЕВЕЦ И  РИМСКИАНТИЧЕН ГРАД НИКОПОЛИС АД ИСТРУМ

СОФИЯ - ВЕЛИКО ТЪРНОВО - ЦАРЕВЕЦ - ЕТЪРА - ПЕЩЕРА БАЧО КИРО - НИКОПОЛИС АД ИСТРУМ - СОФИЯ

2 дни/ 1 нощувка

 

Програма:
 

ДЕН 1: ВЕЛИКО ТЪРНОВО - ЦАРЕВЕЦ - ЕТЪРА - ПЕЩЕРА БАЧО КИРО

Днес ще участвате в едно истинско българско приключение, наситено с пъстри забележителности и многовековна история. Първа спирка от маршрута е старата българска столица- Велико Търново.  Градът се е разпростирал върху хълмовете Царевец, Трапезица, Момина крепост, Света гора - по склоновете на река Янтра, като стратегическото му местоположение и обширна големина са били добри предпоставки за развитието му като религиозен, административен и културен център. Състоял се е от сложна укрепителна система, крепостна стена, кули, дворцов и патриаршески комплекс, жилищни постройки, бани, страноприемница... В двореца са живели българският владетел и семейството му, както и по-приближените на царското семейство. Разглеждане на крепостта Царевец и време за обяд.
Отпътуване за Етъра - етнографски музей на открито в района на Габрово. Тук ще видите различни възрожденски къщи и занаяти, които представят българския бит и култура, а разхождайки се по  чаршията, ще научите повече за занаятите и поминъка на българите, устройството и архитектурата на къщите и разположението им в двора. Ще видите различни оригинални водни съоръжения, използвани за плетене на гайтан, мелене на зърно и обработване на различни материали.

По желание, на връщане за Велико Търново, можем да видим пещера Бачо Киро, в която са открити артефакти и следи от човешко обитаване, датиращи от средния и късния палеолит. В пещерата има следи от неарденталците, които преди повече от 50 000 години са оставили ключови находки за археолозите днес, доказващи че видът, към който принадлежим още тогава е имал абстрактно мислене, а първите хомо сапиенс в Европа са обитавали пещерата Бачо Киро.  Карстовите образувания тук много напомнят на истински хора и животни. Трансфер до хотела във Велико Търново. Настаняване, свободно време и нощувка.
София- Велико Търново: 219км, 2 ч. и 42 мин.
Велико Търново- Етъра: 52.7 км, 53 мин.
Етъра- пещера "Бачо Киро": 22.2 км, 25 мин.
Пещера "Бачо Киро"- Велико Търново: 30 км, 29 мин.

 

ДЕН 2: НИКОПОЛИС АД ИСТРУМ - АРБАНАСИ

След закуска ще отпътувате от Велико Търново за античния римски  град Никополис ад Истум, основан около 110 г. от император Траян, в чест на победата на римската армия над даките. Първоначално е бил част от римската провинция Тракия със стратегическо местоположение на пътя Одесус - Марцианопол - Мелта - Сердика, свързващ главния път към западните римски провинции. Официален език е бил гръцки, а населението разнообразно - траки, елини, римски ветерани легионери. Част от откритията по време на археологическите проучвания са монети, златни накити, медальони, глинени чаши и лампи, склуптури на почитаните богове и управници. Интересни находки са зарче от кост, стъклен съд с три дръжки и чучур, а също и мраморна статуя на Асклепий - в света са открити само 5 такива. Тук могат да бъдат видени в много добър и запазен вид целият облик на античен римски град с уникалната си архитектура и градоустройствен план, градски булеварди, римски къщи, бани, обществени сгради с подово отопление, театър, канализация под настилката на улиците и водопроводни тръби за питейна вода, кладенци, шахти за почистване на каналите, постаменти за статуи... Можете да застанете в средата на форума и да почуставате славата на някогашните герои, да преминете тържествено по каменните плочи на центарлните улици на града и да отдадете почит на времето в древната базилика. След пътешествието из античната римска епоха ще отпътувате за Арбанаси, чийто летопис започва от 1538 г. с фермана на Сюлейман Великолепни, с който дарява земите на сегашното селище на великая везир. От Арбанаси се разкрива величествена гледка към Стара планина и Велико Търново, а в самото селище можете да се разгледате къщите музеи, Арбанашки манастир Света Богородица, Арбанашки манастир Свети Никола, няколко църкви и къщата на Петър Дънов. Време за обяд и отпътуваме към София.
Велико Търново- Никполис ад Иструм: 22.6 км, 30 мин.
Никополис ад Иструм- Абанаси: 19.6 км, 29 мин
Арабанаси- София: 228 км, 3 ч.

 

ЦЕНА НА ЧОВЕК: 174 лева
 

ЦЕНАТА ВКЛЮЧВА:

- Транспорт по програмата;
- Посещение на Велико Търново и крепостния град Царевец;
- Посещение на Етъра;
- Посещение на пещерата Бачо Киро;
- Посещение на Некрополис ад Иструм;
- Посещение на Арбанаси;
- Екскурзоводско обслужване и беседи;
- Нощувка със закуска във Велико Търново.
 

ЦЕНАТА НЕ ВКЛЮЧВА:

- Лични разходи;
- Входни такси на посещаваните обекти.

 

 

принтирай офертата изтегли в PDF

Запитване

Нашият екип ви препоръчва

Екскурзия в Шри Ланка с директен чартър
Шри Ланка Екскурзия в Шри Ланка с директен чартър
цени от 853.00 EUR
Екскурзия до екзотичния остров Бора Бора
Бора Бора Екскурзия до екзотичния остров Бора Бора
цени от 2602.00 EUR
Почивка в Египет Хургада
Хургада Почивка в Египет Хургада
цени от 718.00 лв.
Екскурзия САЩ, Източно крайбрежие: Ню Йорк,...
САЩ Екскурзия САЩ, Източно крайбрежие: Ню Йорк, Филаделфия, Вашингтон,...
цени от 2996.00 лв.
Екскурзия за Карнавала в Рио де Жанейро 2023,...
Буенос Айрес, Водопадите Игуасу и Рио де Жанейро Екскурзия за Карнавала в Рио де Жанейро 2023, водопади Игуасу и Буенос...
цени от 4840.00 лв.
Екскурзия в Египет с круиз по Нил и плаж Хургада
Круиз по Нил Екскурзия в Египет с круиз по Нил и плаж Хургада
цени от 1964.00 лв.

Промоции на самолетни билети