Екскурзия до Белинташ, Кръстова гора и Караджов камък

цени от
130.00 лв.
Дестинация
България

 ЕКСКУРЗИЯ
БЕЛИНТАШ, КРЪСТОВА ГОРА И КАРАДЖОВ КАМЪК


1 нощувка / 2 дни
Дати: 29-30.08, 05-06.09, 12-13.09, 19-20.09, 26-24.09

 

 

ПРОГРАМА:

ДЕН 1: София - с. Врата - Белинташ

Сутринта ще отпътуваме за китното село Врата в Родопите, от където започва и нашето истинско енергийно приключение. След пристигане в селото, ще се отправим към мястото за настаняване, където любезните ни домакини ще ни посрещнат в хотел в родопски архитектурен стил намиращ се в така наречения енергиен център на България, образуван между Белинташ, Караджов камък и Кръстова гора.
Продължаваме за тракийското светилище Белинташ. От селото се върви пеша до природия скален масив (около 3 км.), където освен следи от човешка дейност и причудливи ямки, ще се впечатлите от невероятното усещане за простор и свобода, зареждане и разширение, с които ще запомните това място. Интересно нещо, за което може да се оглеждате докато вървите по пътеката към светилището е стар самотен бук насред иглолистната гора. Когато стигнете горе ще видите скална площадка с дължина 300 м., по която са издълбани кръгли отвори, ниши и стъпала останали през времето като олтарите на древните траки и "стълбата към небето". Смята се, че Белинташ е бил използван за различни религиозни ритуали от местните племена, а съществуват и предположения, че когато траките населявали този район, светилището е било посветено на бог Сабазий. Тук е намерена златна плочка с изображението на бога, която днес се съхранява в НАИМ. Вдлъбнатините и ямките по повърхността на каменното плато са били тотен огледален образ на небесните съзвездия. Траките са били посветени в древното знание за звездите и са живеели ориентирайки се много добре в годишния календар и сезоните според звездната карта на небосклона. Съществуват различни теории за целта на Белинташ, любими на почитатели на мистерии и конспирации, според които това е междинна космическа станция за кацане на НЛО, древна библиотека със знания или "акостиралия" Ноев ковчег. Могат да бъдат открити още редица предположения свързани с това интересно място, а вие сами да прецените в кои от тях да вярвате.
Връщане в хотела за почивка и релакс на басейна, вкусна храна приготвена по уникални местни рецепти и "запечатване" на преживяното от докосването до енергийните потоци и мистични легенди на Родопите.

ДЕН 2: Кръстова гора - Караджов камък - Бачковски манастир - София

Сутринта след закуска потегляме за Кръстова гора.
Посещение на Кръстова гора, където се намира манастирския комплекс "Св. Троица". Преди тук е съществувал друг манастир, в който според поличбите на това място се е съхранявала частица от Кръста Господен, намирала се преди това в съкровищницата на султана. Руският цар изпратил свои пратеници с богати дарове, които да поднесат на султана, а в замяна да вземат само парченцето от дървения кръст. Когато майката на султана научила, че синът ѝ им дал ценната вещ, му казала, че цялата му сила и власт се крепят на този кръст и му заръчала да си го вземе обратно. Той изпратил хора да заловят пратениците, но разбрали за засадата, те променили своя маршрут. Когато минавали покрай манастира, предали частицата за съхранение на монасите и заминали за Русия. Не след дълго турците разрушили храма и избили духовните лица, които обаче били скрили кръста с афтентичната частца в тайно скривалище. Днес комплекса се състои от църква и параклиси, които са посветени на 12-те апостоли. През 1934 г. цар Борис
ІІІ дарил 99-килограмов метален кръст, за който се смятало, че е чудодеен и лекувал неизлечимо болните. Кръстова гора е изключително посещавана от християните по време на празника Кръстовден на 14-ти септември. Ден преди това хиляди хора идват, за да се помолят и присъстват на нощното бдение.
За тези, които могат и желаят продължават с водача на групата през сенчести гори и открити поляни до култовото светилище Караджов камък, а за останалите - изчакване на групата от похода на Кръстова гора. Караджов камък е природен феномен - голям камък, заклещен в естествен улей, странно образувал се между две скали. Установено е, че през ранната желязна епоха и през късната античност мястото е продължавало да служи за светилище.
Гледката от скалния феномен, платото осеяно с ями и прекрасната природа на резервата Кормисош е впечатляващо живописна и ще ви накара да се влюбите в този мистичен край на Родопите. От тук се виждат Белинташ, Кръстова гора и хижа "Марциганица". Светилището е разделено на няколко нива - долна култова площадка, стъпала и по-висока част, с малки изсечени дупки. За по-смелите достъп до горната част е възможен по дървена стълба и метален парапет, а нещото което не всеки забелязва са последните няколко стъпала, изсечени от траките, за жалост подложени на ерозия. Съществува народна легенда, че Караджа войвода искал да отмъсти на башибозуците, които отвлекли и убили девойката Драгана. Той събрал чета, с която избили 25 османлии и оставили само 1 от тях жив. Него завели при валията на Пловдив, за да съобщи, че българите от Станимашко повече няма да търпят зверствата на турците. Тогава валията се ядосал и пратил аскер да избиее четата и Караджа войвода. От тогава камъка носи името му. Друга поличба гласи, че преди да умре, войводата заровил под камъка съкровищата събирани с години хайдутлък. Местните изпитват истински страхопочитания към Караджов камък.
Зарадени от енергията на Родопите, красивите гледки и положителните емоции се отправяме обратно за София, а по пътя ще спрем за почивка, хапване и разглеждане на прочутия Бачковски манастир. Пристигане в София късно вечерта.

София- с. Врата- 194 км, 2 ч. и 39 мин.
с. Врата- Кръстова гора- 72 км, 1 ч. и 47 мин.
Кръстова гора - Краджов камък -  3,8 км, 1 ч. ходене пеш през неравна сенчеста гориста местност и открита поляна
Кръстова гора- София- 210 км, 3 ч. и 13 мин.

 

ЦЕНА НА ЧОВЕК: 130 ЛЕВА
 

ЦЕНАТА ВКЛЮЧВА:

- Транспорт;
- Настаняване в местен хотел хотел Родопски легенди, хотел Старите къщи или подобен;

- Медицинска застраховка покритие 10000 евро;
- Водач от фирмата;
- Беседи.

 

ЦЕНАТА НЕ ВКЛЮЧВА:

- Лични разходи;

Условия:
- Участниците в програмата да се движат в група и да се съобразяват с темпото определено от водача;
- От съображения за сигурност и/или лошо време, водачът може да промени обектите на посещение, да промени последователността на посещения и/или да съкрати някои от тях;
- В преходите могат да участват хора, които нямат здравословни проблеми с краката, сърдечни или други здравословни проблеми;
- Необходима екипировка на всеки участник в програмата: туристически обувки, дъждобран, вода и храна за преход в планината.

Програмата е създадена с цел популяризиране на българското културно наследство и традиции, природни и климатични богатства.

 
принтирай офертата изтегли в PDF

Запитване

Нашият екип ви препоръчва

Екскурзия до Санкт Петербург през 2021 г.
Санкт Петербург Екскурзия до Санкт Петербург през 2021 г.
цени от 498.00 лв.
Екскурзия до САЩ Гранд Каньон, Лос Анджелис, Лас...
САЩ и Канада Екскурзия до САЩ Гранд Каньон, Лос Анджелис, Лас Вегас, Сан Франциско 10...
цени от 5590.00 лв.
Пътешествия в Куба
Куба Пътешествия в Куба
цени от 4580.00 лв.
Екскурзия с водачи Лима – Амазония Пуерто Малдонадо...
Мачу Пикчу Екскурзия с водачи Лима – Амазония Пуерто Малдонадо – Куско – Мачу Пикчу...
цени от 7940.00 лв.
Екскурзия в Египет с круиз по Нил и плаж Хургада
Круиз по Нил Екскурзия в Египет с круиз по Нил и плаж Хургада
цени от 1964.00 лв.
Индивидуално пътуване в Мексико с местен водач
Мексико Сити Индивидуално пътуване в Мексико с местен водач
цени от 5990.00 лв.

Промоции на самолетни билети