Екскурзия до Белинташ, Кръстова гора и Караджов камък

цени от
230.00 лв.
Дестинация
България

 ЕКСКУРЗИЯ
БЕЛИНТАШ, КРЪСТОВА ГОРА И КАРАДЖОВ КАМЪК


1 нощувка / 2 дни
Дати: 26-27.08, 06-07.09, 22-23.09.2023

 

 

ПРОГРАМА:

ДЕН 1: София - с. Врата - Белинташ

Сутринта ще отпътуваме за китното село Врата в Родопите, от където започва и нашето истинско енергийно приключение. След пристигане в селото, ще се отправим към мястото за настаняване, където любезните ни домакини ще ни посрещнат в хотел в родопски архитектурен стил намиращ се в така наречения енергиен център на България, образуван между Белинташ, Караджов камък и Кръстова гора.
Продължаваме за тракийското светилище Белинташ. От селото се върви пеша до природия скален масив (около 3 км.), където освен следи от човешка дейност и причудливи ямки, ще се впечатлите от невероятното усещане за простор и свобода, зареждане и разширение, с които ще запомните това място. Интересно нещо, за което може да се оглеждате докато вървите по пътеката към светилището е стар самотен бук насред иглолистната гора. Когато стигнете горе ще видите скална площадка с дължина 300 м., по която са издълбани кръгли отвори, ниши и стъпала останали през времето като олтарите на древните траки и "стълбата към небето". Смята се, че Белинташ е бил използван за различни религиозни ритуали от местните племена, а съществуват и предположения, че когато траките населявали този район, светилището е било посветено на бог Сабазий. Тук е намерена златна плочка с изображението на бога, която днес се съхранява в НАИМ. Вдлъбнатините и ямките по повърхността на каменното плато са били тотен огледален образ на небесните съзвездия. Траките са били посветени в древното знание за звездите и са живеели ориентирайки се много добре в годишния календар и сезоните според звездната карта на небосклона. Съществуват различни теории за целта на Белинташ, любими на почитатели на мистерии и конспирации, според които това е междинна космическа станция за кацане на междупанетерани трнсфери, древна библиотека с необятни знания и Ноевия ковчег. Могат да бъдат открити още редица предположения свързани с това интересно място, а вие сами да прецените в кои от тях да вярвате, да изследвате задълбочено или да пренебрегнетнете. Но едно със сигурност можем да споделим, Белинташ е притегателен център за хора от всички религии без значение национална принадлежност и възраст. 
Връщане в хотела за почивка и релакс с приказно рзкриващата се гледка пред нас на планината, шезлонг до басейна, вкусна храна приготвена по уникални местни рецепти и време за интеграция на преживяното от докосването до енергийните потоци и мистични легенди на Родопите.

ДЕН 2: Кръстова гора - Караджов камък - Бачковски манастир - София

Сутринта след закуска потегляме за Кръстова гора.
Посещение на Кръстова гора, където се намира манастирския комплекс "Св. Троица". Преди тук е съществувал друг манастир, в който според поличбите на това място се е съхранявала частица от Кръста Господен, намирала се преди това в съкровищницата на султана.
Руският цар изпратил свои пратеници с богати дарове, които да поднесат на султана, а в замяна да вземат само парченцето от дървения кръст. Когато майката на султана научила, че синът ѝ им дал ценната вещ, му казала, че цялата му сила и власт се крепят на този кръст и му заръчала да си го вземе обратно. Той изпратил хора да заловят пратениците, но разбрали за засадата, те променили своя маршрут. Когато минавали покрай манастира, те предали частицата за съхранение на монасите и си заминали за Русия. Не след дълго турците разрушили храма и избили всички духовници, които обаче били скрили кръста с афтентичната частца в тайно скривалище, благодарение на което, е достъпен днес.
Комплексът се състои от църква и параклиси, които са посветени на 12-те апостоли, а през 1934 г. цар Борис
ІІІ дарил 99-килограмов метален кръст, за който се смятало, че е чудодеен и лекувал неизлечимо болните, събиращ вярващи за избавление от всики краища на страната. Кръстова гора е изключително посещавана от християните по време на празника Кръстовден на 14-ти септември. Ден преди това хиляди хора идват, за да се помолят и присъстват на нощното бдение.
За тези, които имат физическа възможност и желаят, продължават с водач на групата през сенчести гори и открити поляни до култовото светилище Караджов камък. За останалите - изчакване на групата от похода на Кръстова гора с допълбителни беседи за района и посеюение на аязмото. Казват, че водата от аязмото е изключително лековота и силна. 
Караджов камък е уникален природен феномен - огромен камък, заклещен в естествен улей, странно образувал се между две скали. Установено е, че през ранната желязна епоха и през късната античност мястото е продължавало да служи за светилище.
Гледката от скалния феномен, платото осеяно с причудливи ямки и прекрасната природа на резервата Кормисош е толкова впечатляващо живописна, че ще ви накара да се влюбите в този мистичен край на Родопите завинаги. От тук се виждат Белинташ, Кръстова гора и хижа "Марциганица". Светилището е разделено на няколко нива - долна култова площадка, стъпала и по-висока част, с малки изсечени дупки. За по-смелите достъп до горната част е възможен по дървена стълба и метален парапет, а нещото което не всеки забелязва са последните няколко стъпала, изсечени са още от траките и за жалост са подложени на ерозия. На по-късен етап, под Османско владичество, в условия когато държавата, границите, аристокрация, култура и церква липсват, е съществуеала само вяратав Бога, а с нея и народните легенди за местните геори като Караджа войвода, който искал да отмъсти на башибозуците, отвлекли и убили девойката му Драгана. Той събрал чета, с която избили 25 османлии и оставили само 1 от тях жив. Него завели при валията на Пловдив, за да съобщи, че българите от Станимашко повече няма да търпят зверствата на турците. Тогава валията се ядосал и пратил аскер да избиее четата и Караджа войвода. От тогава камъка носи името му. Твърди се, че преди да умре, войводата е заровил под камъка съкровищата събирани с години хайдутлък. Местните изпитват истински страхопочитания към Караджов камък.
Зарадени от енергията на Родопите, красивите гледки и положителните емоции се отправяме обратно за София, а по пътя ще спрем за почивка, хапване и разглеждане на прочутия Бачковски манастир, едно от най-светите места на бъллгарщината и православното християнство. Пристигане в София късно вечерта.

София - с. Врата ( Белинташ) - 194 км, 2 ч. и 39 мин.
с. Врата - Кръстова гора - 72 км, 1 ч. и 47 мин.
Кръстова гора - Краджов камък -  3,8 км, 1,30 ч. ходене пеш през неравна сенчеста гориста местност и открита поляна. Пътят е коларски и приятен, с лека проходимост  без натоварване, подходящ за малки и големи.
Кръстова гора - София - 210 км, 3 ч. и 13 мин.

 

ЦЕНА НА ЧОВЕК: 230 ЛЕВА
 

ЦЕНАТА ВКЛЮЧВА:

- Транспорт;
- Настаняване в местен хотел хотел Родопски легенди, хотел Старите къщи или подобен;

- Медицинска застраховка покритие 10000 евро;
- Водач от фирмата;
- Беседи.

 

ЦЕНАТА НЕ ВКЛЮЧВА:

- Лични разходи;

*Програмате се осществява при минимум 24 желаещи.

Условия:
- Участниците в програмата да се движат в група и да се съобразяват с темпото определено от водача;
- От съображения за сигурност и/или лошо време, водачът може да промени обектите на посещение, да промени последователността на посещения и/или да съкрати някои от тях;
- В преходите могат да участват хора, които нямат здравословни проблеми с краката, сърдечни или други здравословни проблеми;
- Необходима екипировка на всеки участник в програмата: туристически обувки, дъждобран, вода и храна за преход в планината.

Програмата е създадена с цел популяризиране на българското културно наследство и традиции, природни и климатични богатства.

 
принтирай офертата изтегли в PDF

Запитване

Нашият екип ви препоръчва

Бутикова екскурзия до Австралия - Сидни - остров...
Австралия и Нова Зеландия Бутикова екскурзия до Австралия - Сидни - остров Фиджи - Мелбърн
цени от 7218.00 лв.
Екскурзия за Карнавала в Рио де Жанейро 2023,...
Буенос Айрес, Водопадите Игуасу и Рио де Жанейро Екскурзия за Карнавала в Рио де Жанейро 2023, водопади Игуасу и Буенос...
цени от 4840.00 лв.
Екскурзия в Шри Ланка с директен чартър
Шри Ланка Екскурзия в Шри Ланка с директен чартър
цени от 853.00 EUR
Екскурзия Есенция и култура на Китай
Шанхай Екскурзия Есенция и култура на Китай
цени от 2880.00 лв.
Екскурзия до Малдивите
Малдиви Екскурзия до Малдивите
цени от 4426.00 лв.
Екзотична почивка - ваканция на Мавриций
Мавриций Екзотична почивка - ваканция на Мавриций
цени от 4990.00 EUR

Промоции на самолетни билети