Екскурзия до Белинташ, Кръстова гора и Караджов камък

цени от
130.00 лв.
Дестинация
България

 ЕКСКУРЗИЯ
БЕЛИНТАШ, КРЪСТОВА ГОРА И КАРАДЖОВ КАМЪК


1 нощувка / 2 дни
Дати: 29-30.08, 05-06.09, 12-13.09, 19-20.09, 26-24.09

 

 

ПРОГРАМА:

ДЕН 1: София - с. Врата - Белинташ

Сутринта ще отпътуваме за китното село Врата в Родопите, от където започва и нашето истинско енергийно приключение. След пристигане в селото, ще се отправим към мястото за настаняване, където любезните ни домакини ще ни посрещнат в хотел в родопски архитектурен стил намиращ се в така наречения енергиен център на България, образуван между Белинташ, Караджов камък и Кръстова гора.
Продължаваме за тракийското светилище Белинташ. От селото се върви пеша до природия скален масив (около 3 км.), където освен следи от човешка дейност и причудливи ямки, ще се впечатлите от невероятното усещане за простор и свобода, зареждане и разширение, с които ще запомните това място. Интересно нещо, за което може да се оглеждате докато вървите по пътеката към светилището е стар самотен бук насред иглолистната гора. Когато стигнете горе ще видите скална площадка с дължина 300 м., по която са издълбани кръгли отвори, ниши и стъпала останали през времето като олтарите на древните траки и "стълбата към небето". Смята се, че Белинташ е бил използван за различни религиозни ритуали от местните племена, а съществуват и предположения, че когато траките населявали този район, светилището е било посветено на бог Сабазий. Тук е намерена златна плочка с изображението на бога, която днес се съхранява в НАИМ. Вдлъбнатините и ямките по повърхността на каменното плато са били тотен огледален образ на небесните съзвездия. Траките са били посветени в древното знание за звездите и са живеели ориентирайки се много добре в годишния календар и сезоните според звездната карта на небосклона. Съществуват различни теории за целта на Белинташ, любими на почитатели на мистерии и конспирации, според които това е междинна космическа станция за кацане на НЛО, древна библиотека със знания или "акостиралия" Ноев ковчег. Могат да бъдат открити още редица предположения свързани с това интересно място, а вие сами да прецените в кои от тях да вярвате.
Връщане в хотела за почивка и релакс на басейна, вкусна храна приготвена по уникални местни рецепти и "запечатване" на преживяното от докосването до енергийните потоци и мистични легенди на Родопите.

ДЕН 2: Кръстова гора - Караджов камък - Бачковски манастир - София

Сутринта след закуска потегляме за Кръстова гора.
Посещение на Кръстова гора, където се намира манастирския комплекс "Св. Троица". Преди тук е съществувал друг манастир, в който според поличбите на това място се е съхранявала частица от Кръста Господен, намирала се преди това в съкровищницата на султана. Руският цар изпратил свои пратеници с богати дарове, които да поднесат на султана, а в замяна да вземат само парченцето от дървения кръст. Когато майката на султана научила, че синът ѝ им дал ценната вещ, му казала, че цялата му сила и власт се крепят на този кръст и му заръчала да си го вземе обратно. Той изпратил хора да заловят пратениците, но разбрали за засадата, те променили своя маршрут. Когато минавали покрай манастира, предали частицата за съхранение на монасите и заминали за Русия. Не след дълго турците разрушили храма и избили духовните лица, които обаче били скрили кръста с афтентичната частца в тайно скривалище. Днес комплекса се състои от църква и параклиси, които са посветени на 12-те апостоли. През 1934 г. цар Борис
ІІІ дарил 99-килограмов метален кръст, за който се смятало, че е чудодеен и лекувал неизлечимо болните. Кръстова гора е изключително посещавана от християните по време на празника Кръстовден на 14-ти септември. Ден преди това хиляди хора идват, за да се помолят и присъстват на нощното бдение.
За тези, които могат и желаят продължават с водача на групата през сенчести гори и открити поляни до култовото светилище Караджов камък, а за останалите - изчакване на групата от похода на Кръстова гора. Караджов камък е природен феномен - голям камък, заклещен в естествен улей, странно образувал се между две скали. Установено е, че през ранната желязна епоха и през късната античност мястото е продължавало да служи за светилище.
Гледката от скалния феномен, платото осеяно с ями и прекрасната природа на резервата Кормисош е впечатляващо живописна и ще ви накара да се влюбите в този мистичен край на Родопите. От тук се виждат Белинташ, Кръстова гора и хижа "Марциганица". Светилището е разделено на няколко нива - долна култова площадка, стъпала и по-висока част, с малки изсечени дупки. За по-смелите достъп до горната част е възможен по дървена стълба и метален парапет, а нещото което не всеки забелязва са последните няколко стъпала, изсечени от траките, за жалост подложени на ерозия. Съществува народна легенда, че Караджа войвода искал да отмъсти на башибозуците, които отвлекли и убили девойката Драгана. Той събрал чета, с която избили 25 османлии и оставили само 1 от тях жив. Него завели при валията на Пловдив, за да съобщи, че българите от Станимашко повече няма да търпят зверствата на турците. Тогава валията се ядосал и пратил аскер да избиее четата и Караджа войвода. От тогава камъка носи името му. Друга поличба гласи, че преди да умре, войводата заровил под камъка съкровищата събирани с години хайдутлък. Местните изпитват истински страхопочитания към Караджов камък.
Зарадени от енергията на Родопите, красивите гледки и положителните емоции се отправяме обратно за София, а по пътя ще спрем за почивка, хапване и разглеждане на прочутия Бачковски манастир. Пристигане в София късно вечерта.

София- с. Врата- 194 км, 2 ч. и 39 мин.
с. Врата- Кръстова гора- 72 км, 1 ч. и 47 мин.
Кръстова гора - Краджов камък -  3,8 км, 1 ч. ходене пеш през неравна сенчеста гориста местност и открита поляна
Кръстова гора- София- 210 км, 3 ч. и 13 мин.

 

ЦЕНА НА ЧОВЕК: 130 ЛЕВА
 

ЦЕНАТА ВКЛЮЧВА:

- Транспорт;
- Настаняване в местен хотел хотел Родопски легенди, хотел Старите къщи или подобен;

- Медицинска застраховка покритие 10000 евро;
- Водач от фирмата;
- Беседи.

 

ЦЕНАТА НЕ ВКЛЮЧВА:

- Лични разходи;

Условия:
- Участниците в програмата да се движат в група и да се съобразяват с темпото определено от водача;
- От съображения за сигурност и/или лошо време, водачът може да промени обектите на посещение, да промени последователността на посещения и/или да съкрати някои от тях;
- В преходите могат да участват хора, които нямат здравословни проблеми с краката, сърдечни или други здравословни проблеми;
- Необходима екипировка на всеки участник в програмата: туристически обувки, дъждобран, вода и храна за преход в планината.

Програмата е създадена с цел популяризиране на българското културно наследство и традиции, природни и климатични богатства.

 
принтирай офертата изтегли в PDF

Запитване

Нашият екип ви препоръчва

Екзотична почивка - ваканция на Мавриций
Мавриций Екзотична почивка - ваканция на Мавриций
цени от 4990.00 EUR
Екскурзия до Малдивите
Малдиви Екскурзия до Малдивите
цени от 4426.00 лв.
Почивка в Занзибар, Нова година 2021 в Занзибар
Кения и Танзания Почивка в Занзибар, Нова година 2021 в Занзибар
цени от 1696.00 лв.
Екскурзия с водачи Лима – Амазония Пуерто Малдонадо...
Мачу Пикчу Екскурзия с водачи Лима – Амазония Пуерто Малдонадо – Куско – Мачу Пикчу...
цени от 7940.00 лв.
Екскурзия до Санкт Петербург – Петербургска Колекция...
Санкт Петербург Екскурзия до Санкт Петербург – Петербургска Колекция юни - септември
цени от 1600.00 лв.
Екскурзия Посещение на модерна Москва-градът, в...
Москва Екскурзия Посещение на модерна Москва-градът, в който ще се влюбите!
цени от 1980.00 лв.

Промоции на самолетни билети